Micronix Plus SRL Otopeni, Str. 1 Mai nr. 2, 075100, ILFOV, ROMANIA
+40 (21) 3124081 office@micronix.ro

RADIATIA IR
 
Orice corp din natura, cu temperatura peste 0 Kelvin, emite energie in spectrul infrarosu, radiatia fiind mai mare pe masura ce temperatura creste. Aceasta energie este invizibila ochiului uman insa poate fi pusa in evidenta cu ajutorul camerelor de termoviziune care transforma radiatia primita de senzor in imagine.
 
Prin urmare imaginea pe care o obtinem de la o camera termala depinde de diferentele de temperatura pe care le avem in cadru si nu de intensitatea luminoasa. Astfel, camerele de termoviziune pot 'vedea' si in conditii de iluminare zero (intuneric complet), fara surse de iluminare suplimentare.
 
      
Imagine preluata cu camera video                                                    Imagine preluata cu camera termala
 
Nu trebuie sa confundati camere termale cu camerele de supraveghere ieftine, dotate cu LED-uri IR. Acestea din urma pot 'vedea' in cel mai bun caz pana la cativa zeci de metri, cu conditia sa nu aveti in cadru un obiect in plan apropiat. 
 

Poate camera termala sa vada prin ceata?
Mai jos este un exemplu de 'vedere pe timp de ceata' in care este prezentata aceeasi scena observata atat in vizibil cat si termal, spre comparatie.  
 
 
     
Imagine preluata cu camera video                                                    Imagine preluata cu camera termala
 

Poate camera termala sa vada prin vegetatie? 
Mai jos este un exemplu de 'vedere prin vegetatie' in care este prezentata aceeasi scena observata atat in vizibil cat si termal, spre comparatie.  
 
     
Imagine preluata cu camera video                                                    Imagine preluata cu camera termala
 
Persoana ascunsa in vegetatie este foarte greu detectabila in domeniul vizibil sau la scanarea cu sisteme de tip NightVision (intensificatoare de imagine). In cazul scanarii cu o camera termala, datorita faptului ca temperatura vegetatiei este diferita de cea a omului, exista sansa sa vedem cel putin o parte a corpului acestuia. Functia ISO implementata pe sistemele GuardIR evidentiaza si mai mult prezenta persoanei, prin colorarea in rosu/orange a zonelor mai calde.  
 
Cat de departe poate sa "vada" camera termala? 
Raspunsul la aceasta intrebare nu este chiar atat de simplu deoarece trebuie sa tinem seama de mai multi factori:
 
- temperatura tintei urmarite si temperatura fondului din spatele tintei.
Cu cat diferenta de temperatura intre tinta si fond este mai mare, cu atat tinta este mai usor de detectat.
 
- dimensiunea tintei.
O tinta cu dimensiuni mari se poate detecta de la o distanta mai mare (vezi exemplul de mai jos unde obiectul vizualizat este chiar luna). 
 
 
- atmosfera prezenta intre tinta si camera termala.
Este important de stiut ca prezenta CO, CO2 si a apei in atmosfera atenueaza radiatia termica emisa de tinta, fiind mai greu de detectat sau chiar imposibil (vezi atmosfera cu ceata densa, ploaie, ninsoare, praf etc.) Distantele de detectie (2px/m), recunoastere (8px/m) si identificare (16px/m), mentionate pe site-urile guardir.ro, termoviziune.ro, micronix.ro sunt valabile pentru o diferenta de temperatura de minim 5C si vizibilitate fara obstructii la 30Km.

- unghiul fata de suprafata terenului sub care se face vizualizarea.
Un unghi mic face tinta greu detectabila, de eceea este important ca echipamentul termal sa fie montat la o inaltime cat mai mare!

Evident o camera termala cu detector mai sensibil, cu rezolutie mai mare si o lentila mai performanta constituie elemente extrem de importante ce influenteaza in mod decisiv distanta de detectie! 
 
 
 

Otopeni, Str. 1 Mai nr. 2, 075100, ILFOV, ROMANIA; +40 (21) 3124081
GuardIR is a trademark of Micronix Plus SRL
Micronix Plus SRL